Aile İçi Kavgalar Çocukların Psikolojisini Boşanmadan Daha Çok Etkiliyor…

Aile İçi Kavgalar Çocukların Psikolojisini Boşanmadan Daha Çok Etkiliyor...

Aile İçi Kavgalar Çocukların Psikolojisini Boşanmadan Daha Çok Etkiliyor…

İngiltere’de York Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonucunda çocukların psikolojisinin, boşanmadan daha çok ebeveynlerin ayrılık öncesinde ettiği kavgalardan etkilendiği belirlendi. Araştırma sonucunda ailesi kavga eden çocukların % 30’unda davranış bozukluğu tespit edildi.

Ailenin çocuk için gelecek hayatını şekillendiren en önemli kurum olduğunu belirten Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Genel Başkanı Uz.Dr. Taner CANATAR; ” Araştırmalar huzurlu, sıcak ailede büyüyen çocukların daha sevecen, empatik ve başarılı olduğunu göstermektedir. Aile içi iletişimin sağlıklı olması, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar; işbirliği, yardımlaşma ve paylaşımı arttırarak çocukların gelişmesi için uygun bir ortam oluşmasına neden olur. Bununla birlikte yine de farklı aile ve kültürden gelen çiftlerin kimi zaman fikir ayrılıkları, bazı sıkıntılar ve tartışmalar yaşamaları kaçınılmaz olabiliyor. Tartışma sırasında çiftler yıkıcı eleştiriler yapmadan ve hakaret etmeden birbirlerini dinliyor, şiddete başvurmadan sonunda birbirlerini anlamayı başarıyorlarsa çocuk bu durumdan olumsuz etkilenmez. Fakat, kapıların çarpıldığı, sinirli bağrışmaların yer aldığı şiddet içeren, yıkıcı, tartışmaların kavgaya dönüştüğü durumlarda çocuğun güven duygusu zarar görür, çoğunlukla da kendini güvensiz ve suçlu hisseder. Çocuk burada kendisinin, anne ile babanın arasını bozduğunu ya da anne babanın kendini sevmediğini düşünebilir. Ayrıca anne babasının ayrılacağı ve kendisinin ortada kalacağına ait yoğun kaygı yaşayabilir. Ebeveynlerinin tartışma sırasında şiddet uyguladığına tanık olan çocuklar ise ileriki yaşamlarında şiddetin ya uygulayıcısı ya da kurbanı olmaya yatkınlık gösterirler. Bu nedenledir ki anne babalar birbirlerini sevseler bile anlaşmazlık yaşayabilecekleri ve bunun çözüme ulaştırılmasıyla ilişkilerinin olumlu yönde etkilenip güçleneceği mesajını vermelidirler. Bunu başaramayan çiftlerin çocuklarının şu andaki ve gelecekteki ruhsal sağlığı için, daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için muhakkak aile ve evlilik terapisi desteği alması gerekir. “dedi.

Çocuklarda ebeveynlerin tartışması nedeniyle öz güven eksikliği, kaygı bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi psikolojik kökenli sorunlar ortaya çıkabileceğini belirten TERAPİDER Genel Sekreteri Psikolog Hatice Ertuğrul ise açıklamasında; “Anne babalar arasında yaşanan tartışmalar, aynı evde yaşayan çocukları da yakından etkiler. Bazı çocuklar yaşadıkları travmadan dolayı öfke, içe kapanma, sinirlerini kontrol etmede zorlanma, depresif duygu durum, uyku düzeninde bozukluklar, huzursuzluk, mutsuzluk, öz güven eksikliği gibi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Çocuklar en güvendikleri kişiler olan anne babalarını iletişim kuramazken gördükleri için, dış dünyaya karşı güvensiz bireyler olarak yetişirler. Böyle problemlerle karşılaşmamak için tartışma sonrası, anne -babalar, çocukları ile konuşurken, birbirlerini kötülemeden, eleştirmeden, mutlu oldukları mesajını vermelidir. Tartışma sonunda çiftler birbirlerine sarılıp, tartıştıkları halde birbirlerini sevdiklerini söylemelidirler. Anne baba çocuğuna, yetişkinler arasında yaşanan anlaşmazlıkların ona olan sevgilerini etkilemeyeceğini dile getirmeli, çocuğa güven vermelidir. Çocuklara evdeki sorunlar her ne olursa olsun, yeterince ilgi ve sevgi gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki çocukları inandıran en önemli unsur davranışlardır. İşte bu nedenle çiftler, birbirlerini sevmeye devam ettiklerini anlatan söylemlerini davranışları ile pekiştirmelidir. Çiftler aşamadıkları sorunlar için ise mutlaka psikolojik yardım almalıdır.”dedi.

Bu gönderiyi paylaş